3 kroky, jak nastartovat a splnit svá předsevzetí a plány v novém roce

Má smysl si dávat nová předsevzetí? Má smysl plánovat?

ESCAPE

Myslím si, že ano, protože asi každý z nás věří, že nový rok bude lepší. Mnozí z nás si dávají předsevzetí, anebo dělají plány do nového roku. Někteří si přejí něco jen  tak v koutku duše a někdo to osloví pěkně nahlas. Každému z nás jde totiž o to, být šťastnější.

U někoho to znamená získat více peněz a zajistit si tak lepší životní úroveň, pro někoho to znamená podívat se prvně k moři, pro jiného má největší význam zlepšit si své zdraví.

Pro někoho je to splnění snu být sebevědomější, čímž si zajistí úspěch, lepší pocity sám ze sebe a ví, že se tím posune ve svém životě mílovými kroky. Pro někoho je důležité přestat kouřit.

Nevím, jaké máte vnitřní touhy a jaké jste si dali předsevzetí, ale vím, že pokud si ho člověk dá a nesplní, začnou se v něm odehrávat pocity prohry a obvinění.

S každým nesplněným předsevzetím si přestáváme sami sebe vážit.

Utvrzujeme se v tom, co jsme slýchávali buď jako děti, nebo si potvrdíme své negativní pravdy o sobě. Jsem neschopný, zase jsem selhal, nikdy nic nedotáhnu do konce, nebo dokonce věříme tomu, že jsme úplně k ničemu a nikdy nic nedokážeme.

Myslím, že to zná každý z nás. Máme totiž tendenci ubližovat zejména sami sobě.

Co tedy lidem brání v tom, aby dokázali plnit svá předsevzetí, plány, nebo změny?

Je to strach z neúspěchu, nebo selhání? Je to malá víra v to, po čem touží? Ztrácí lidé vnitřní sílu a motivaci? Nebo jim to nedovolí mysl, protože je stále zanesená vzorci, jak to určitě nepůjde a jak jsou slabí? Nebo si říkají, že jsou naivní snílci a bojí se, že by se jim ostatní vysmáli, protože lidé často říkají, že tito lidé jsou mimo realitu?

Řekla jsem si, že vám předám první tři kroky, abyste svá předsevzetí dotáhli do konce a nemuseli opětovně zažít pocit selhání.

Prvním krokem je ROZHODNUTÍ.

Možná si říkáte: „Tak to je jasné, že když si dávám předsevzetí, nebo plánuji, co budu dělat další rok, tak jsem rozhodnutý.“ Tady trošku vyvrátím vaše přesvědčení. Rozhodnutí musíte udělat vážné. Ne, že si to jen tak povíte a buď to vyjde, nebo ne, tak jako každý rok.

Když uděláte své rozhodnutí opravdu vážně, zažijete pocit úlevy. Konečně jste „to něco“ oslovili a chcete s „tím“ nyní opravu něco dělat. Vědomě a bez „ale“.

Pamatujete, co jsem psala před chvílí? Z nesplněných předsevzetí a plánů se utvrzujeme v tom, že jsme stejně neschopní a k ničemu. Je to tak?

Udělejte první krok.

Napište si předsevzetí, nebo nějaký plán, či cíl na papír a udělejte z něj deklaraci. Napište tam datum, do kdy ho splníte a předejte ho člověku, o kterém víte, že vám rozumí, podporuje a fandí vám. Pokud máte více takovým přátel, dejte to více lidem. Bude vás to více nutit a motivovat k tomu, abyste jim ukázali, že jste to dokázali.

Je jen na vás, jak velká předsevzetí máte, může to být i drobnost, která vám udělá radost při jejím splnění. Jde o to, abyste získali skvělý pocit z toho, že jste to dokázali. Pozor, skvěle to zvyšuje sebevědomí!

Druhým krokem je PLÁN.

Vytvoříte si plán, jak svého předsevzetí dosáhnete. Pokud to bude plán, jak získat více peněz, napište si, kde budete do roka, čeho chcete dosáhnout a následně napište dílčí plány, jak k cíly dojít. Nezapomeňte si tyto dílčí plány časově popsat, protože jsme od přírody tvorové líní. Musíte vědět, do kdy jakou věc uděláte. Tento plán si vylepte na místo, kde na něj co nejčastěji uvidíte, aby s ním váš mozek stále pracoval.

Třetím krokem je ZODPOVĚDNOST.

Každý zná moment, kdy se mu do uskutečnění vytyčeného předsevzetí či plánu nebude chtít. V tento okamžik si řekněte, jestli byste se stejnou výmluvou šli za svým šéfem. Také byste mu řekli: „Hele šéfe, mě to dnes nebaví, já to udělám, až budu mít chuť.“ Myslím, že na to ani nepomyslíte. Jak je možné, že u sebe nás to napadne?

Mějte na mysli, že zodpovědnost není jen o tom, zda to uděláte, nebo ne. Jde i o emoční zodpovědnost. O této zodpovědnosti píšu podrobně v e-booku 9 kroků k životní svobodě. Emoční zodpovědnost je podle mého názoru velmi důležitá, ale také velmi opomíjená, protože se s ní nikdo nezabývá.

To, jak se cítíme a následně žijeme, je důsledek toho, jaké prožíváme emoce. Emoce zase vzniknou z našich myšlenek. To znamená, že pokud si dám předsevzetí, vykašlu se na něj a pak mám pocit viny a prohry, pak jsem emočně nezodpovědný. Jsou to situace, kdy emočně strádáte a přesto s tím nic neděláte. Dává vám to smysl?

Velká předsevzetí naporcujte na kousky jako kapra. Také ho neobalujete celého.

Máte-li velká předsevzetí, co všechno byste chtěli změnit a cítíte, že by se mohlo stát, že to nedokážete, můžete udělat dvě věci. Buď předsevzetí přehodnoťte a udělejte z něj menší, ať se cítíte dobře, nebo ho nakouskujte.

Udělejte z velkého plánu dílčí kroky. Ty vás jisto jistě dovedou k vytouženému cíli, či změně.

Možná budete některá předsevzetí dělat kvůli někomu, na kom vám záleží. Hodně lidí upřednostňuje druhé před sebou a v případě motivace ke splnění svého předsevzetí to není vůbec špatné.

Tak. A abyste vše potvrdili, udělejte následovné. Běžte k zrcadlu a řekněte vše, co chcete změnit či dokázat. Pochvalte se, oslovte se jménem, potvrďte sami sobě, že jste ten, kdo stojí za změnou a snaží se. Jste to vy, kdo to dokáže!

Toto jsou základní 3 kroky, jak podpořit splnění vašich předsevzetí. Věřte, že pokud uděláte tyto 3 kroky, život se vám začne měnit.

Možná si říkáte, že jste unavení, kde máte brát pořád sílu. Ano, vnitřní síla je důležitá a je potřeba se s ní naučit zacházet. Žijeme v době, kdy jsou lidé hodně roztříštění a energie jim utíká do všech směrů, až nakonec zapomínají sami na sebe.

Předsevzetí jsou i o sebevědomí. O tom, jak sami sebe vidíme, jestli „to něco“ dokážeme.

Někteří lidé předsevzetí raději nedělají, protože je provází strach ze selhání.

Není potřeba se obávat, stačí jít krok po kroku a uvidíte, jak vyzrajete sami nad sebou a věřte, že z toho má člověk největší radost.

Přeji vám, ať je rok 2016 vašim zlomovým, nebo může být třeba jen prvním krůčkem ke změně. Vše je v pořádku. Vždyť všichni věříme a toužíme po tom, být šťastnější. A já vám věřím právě tak, jak věříte vy mně. Věřím, že víte, že pokud člověk chce změnu, musí proto něco udělat.

Krásný, úspěšný a šťastný rok 2016 v plném zdraví přeji vám všem.

Lenka Pavlíková
Miluji osobní rozvoj, inspiruji a předávám nástroje k dosažení zdraví a životní svobody. Jsem autorkou e-booku 9 kroků k životní svobodě. Tento e-book je průvodcem pro každého, kdo se chce zbavit různých omezení, která člověku brání jít si za svými sny a touhami. Více o mně si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů